Deviza alapú konstrukció

Devizahitelnél automatikusan megjelenik a program indítását megelőző munkanapon közzétett MNB középárfolyam, valamint az abból ± 0,75 %-kal számított vételi és eladási árfolyamok.

 

Árfolyam a hitelfelvételkor

"A hitelfelvétel ideje": Kiválasztható a hitelfelvétel dátuma (2000. január 4-től a mai napig). A program a megadott napon érvényes MNB középárfolyamhoz képest ± 0,75%-os értékben adja meg a vételi és eladási árfolyamot. A vételi és eladási árfolyamok tehát fiktív árfolyamok, a hitelnyújtók ettől eltérő értékekkel is számolhatnak.

A "Vételi" és "Eladási" mezők szabadon változtathatók.

 

A hiteltörlesztés változás kiszámításánál alkalmazandó árfolyam

"A változás ideje" mezőben megadható az árfolyamváltozás időpontja. A hitelfelvétel időpontját megelőző dátumot a program automatikusan a hitelfelvétel időpontjára javítja, míg a futamidő lejárta utáni időpontnak értelemszerűen nincsen hatása a törlesztőrészletekre.

A program a megadott napon érvényes MNB középárfolyamokat jeleníti meg, a 2000. január 4-től a mai napig terjedő bármilyen időszakra vonatkozóan. Az ezen időintervallumon túl, a jövőbeni dátumokra vonatkozó árfolyam értékeket, értelemszerűen, nem tölti ki a program. A kívánt értéket kézzel kell az "Árfolyam" mező kitöltésével megadni.

A hitelnyújtók vételi és eladási árfolyamai ettől természetesen eltérnek / eltértek.

A "Változás mértéke" mezőnél lévő nyílra kattintva az eladási árfolyam változtatható ± 5, 10 vagy 15 %-os mértékkel. A százalékos változtatás csak akkor alkalmazható, ha „A változás ideje” mezőben a mai napnál nem későbbi időpont van beállítva. A megváltozott eladási árfolyamot a program "A változás ideje" mezőben megadott dátumtól alkalmazza. A megváltozott árfolyam az "Árfolyam" mezőben jelenik meg. Az "Árfolyam" mező szabadon is átírható.

A deviza árfolyamok időbeli alakulásáról ide kattintva kaphat további információt.

 

Türelmi idő hónapban

A türelmi idő az az időszak, amely alatt tőkét nem kell törleszteni csak a kamatot kell fizetni. Ezen időszak alatt a törlesztőrészletek alacsonyabbak, viszont a tőkeösszeg nem csökken.

 

A törlesztőrészletek során fizetendő kezelési költség alapja

A hitel fajtája

Devizahitelek esetében csak piaci kamatozású konstrukciót lehet választani. A piaci kamat mértékét Önnek kell megadnia "Az ügyfél által fizetendő éves kamat %-ban" c. sorban. Amennyiben nem a piaci kamatozású, hanem az állami kamattámogatásos konstrukciót választja, úgy meg kell adnia az állami kamattámogatás mértékét és a kamatszámítás módját.

 

A kamatszámítás módszere

Bruttó kamatszámítás: Az állami támogatás kalkulálása az ügyfélév elején (a fordulónapon) történik.

Nettó kamatszámítás: Az állami támogatás kalkulálása folyamatosan, minden havi törlesztőrészletre történik.